Seeya – Södra skolan

Det var en intressant vecka på Södra skolan.

En skola med långa anor. Skolan byggdes runt 1917. Efter andra världskriget fungerade skolan som sjukhus och vårdinrättning för krigets offer.

Skolan vaktmästare visade mig denna ritning som han hittat. Min far gick här på 50-talet och jag lärde mig själv att cykla på denna gårdsplan, då mina farföräldrar bodde precis invid skolan.

På tal om vaktmästare. Ovanpå fritidsgården Dazzet på skolområdet ligger den gamla vaktmästarbostaden. Här bodde skolans vaktmästare fram till på 60-talet. Snacka om att blanda privat och professionellt liv. Skulle säkert tillföra mycket även idag.
Skolans nuvarande vaktmästare ”Svempa” har varit på skolan i nästan 30 år och tyckte för några år sedan att vaktmästarskrået kunde få samma uppmärksamhet som rektorerna. En tilltalande tanke. I personalrummet finns en sammanställning över alla rektorer genom åren. I vaktmästarutrymmet samlade han in uppgifter om vaktmästare vilket renderade i denna sammanställning.

 
Jag fick också en lektion i vaktmästarskrået – se denna bok.

Det finns en historia i allt. Det gäller att ha respekt för det som är och har varit. Våra organisationer fungerar beroende på enskilda individers insatser.

En av mina reflektioner från denna vecka är hur lätt det är att när man som jag ser organisationen i siffror och processer glömma bort alla enskilda individers insatser.

Jag ville få ett utifrån och in perspektiv och det har jag fått.

Jag har mött många engagerade elever, föräldrar och personal. Jämfört med min egen skoltid så tycker jag mig se en större individualisering bland eleverna. Detta ställer förstås än större krav på skolans personal.

Passa på att kolla in Kometföretag och niornas årliga musikal – Behind bars.

Watch live video from luxax96 on Justin.tv

Jag bär också med mig några kloka ord från skolans medarbetare.

Påverkan förutsätter en relation

Barn ser också om du väljer att inte se. Att inte se är också ett val.

Se!

 

Dela: