Trump och Vi

dementia-1750965_960_720Vaknar upp idag och undrar vad det är som hänt. Ett demokratiskt samhälle har igen röstat fram företrädare för de enkla svaren. Det är svårt att veta hur vi ska relatera till det. Folkviljan ska alltid segra och vi som förespråkare av det demokratiska samhället respekterar det och alla människor som på detta sätt uttryckt sin vilja.

Det gnager. Det är lätt att dras åt att fördöma väljarna. Det kan vi aldrig göra. Demokrati är folkstyre och folket har talat. Jag kan ändå inte låta bli att fundera på hur det kunde bli såhär. Varför tycker människor att dessa förenklingar är okej. Ingen tycker fel, men har alla fått rätt fakta för att kunna fatta sitt beslut?

Vad har tagit oss hit? Samhället är så jäkla komplext. Polariseringen i samhället skapar motstånd. Uppenbarligen upplever många människor att de tidigare ledarna inte är nära medborgarna. De är inte vi. Vi och dom dominerar. Inkludering, samhället som det gemensamma upplevs inte fungera. Det händer på fler och fler platser. Det viktiga är att göra något för att visa sitt motstånd. Motstånd mot dem – de andra – ledarna – samhället. Folket röstar på de enkla förklaringsmodellerna. Problemet är att det finns inga enkla förklaringsmodeller.

Jag är en institutionaliserad del i samhället, en företrädare för det av kommunmedlemmar gemensamt skapande. Jag känner också avståndet öka. Ofta när jag träffar människor så minskar avståndet. Men vi måste mötas. Grunden för ett möte som kan innebära en ömsesidig förändring är en relation. Relationen kan inte etableras på snuttifierade 140 tecken. Vår digitala samtids sociala medier unerlättar för de enkla förklaringsmodellerna, de som inte finns. Urvalsalgoritmerna på nätet gör att vi ständigt får mer av samma tyckanden som vi redan har. Det fungerar inte längre.

Vi måste göra något och just definitionen av vi är det centrala. Samhället, vi, är inte samhällets institutioner. Vi är medborgarna. Därför måste vi alltid ha medborgarens fokus. Bara i den definitionen av vi kan polariseringen minska. Vi måste gemensamt förstå samhället, våra utmaningar och de olika bilder vi kan ha av det. Vi som tjänstemän har en nyckelroll i det grundfundamentet för tyckanden. Svaret som ska visa vägarna för att lösa problemen är politiken, men grunden måste finnas.
Vi gör skillnad!

/Mattias

Dela: